Rapport från Elevens Val: Historiska spel
- Märta Nordström
- Apr 1, 2015
- 2 min read

När jag besöker gruppen som spelar historiska spel strax innan lunch sitter ett flertal elever utspridda vid olika bord med olika brädspel framför sig. Jag går fram och pratar lite med dem samtidigt som de spelar.
Få av eleverna jag pratar med tycker att de lär sig någonting av att spela spelen, men de verkar ändå ha det ganska trevligt där de sitter och spelar.
När jag frågar om man kan förbättra någonting till nästa år börjar de komma med förslag.
- Mer verklighetstrogna spel, säger Alina och Evelyn. De utvecklar och säger att det vore bra att faktiskt lära sig någonting.
Arman håller med.
- Det vore bra med fler spel som faktiskt är historiska, säger han.
De har under båda dagarna testat ganska många spel. Några av de spel som finns är strategiska, som Diplomacy, ett spel som går ut på att skapa allianser och invadera andras land. Carcasonne är ett annat spel de har testat, som går ut på att bygga upp en stad. De har även testat Ticket To Ride, en serie spel som går ut på att bygga tågbanor genom olika städer, i det här fallet i Europa. Favoriten hos Arman är i alla fall spelet Castle Panic, som går ut på att slåss mot monster.
- Det är roligare att slåss mot spelet än mot sina kompisar, säger han.
Vanligare spel, som Uno finns också tillgängliga. Arman visar mig en stor orange påse med som spelen ligger i. Den är fylld med allt ifrån klassiska spel till spel som man aldrig har hört talats om.
- Det är bra hjärngympa, säger Hugo. Det är andra gången han har valt historiska spel, och han är nöjd. Han tycker att man lär sig saker också, inte från alla spel, men från några.
- Svea Rike är ett bra spel, man lär sig mycket om Sveriges historia, säger han och hans kompis, Jordan, håller med.
På frågan om de skulle kunna tänka sig att välja historiska spel nästa gång också svarar båda självsäkert ja. Det verkar som om det är ganska lyckat, trots allt.
Comentários