Reportage: Könsindelningen inom idrott
- Anna, Smilla, Marcus, Wilma & Jonna åk 6
- May 6, 2015
- 4 min read

I samhället idag så delar man upp dam och herr inom olika sportsliga aktiviteter. När vi satt och pratade så väcktes en fundering om varför de är som det är och vilka konsekvenser det får idrottarna. I vår grupp finns ett tydligt exempel Smilla Castanius, 13, som är en hockeytjej som spelar med killar. Vi intervjuar henne om hur det är att vara ensam tjej i ett hockeylag i Sollentuna. Hon berättar om hur hennes träningar kan se ut och om det är värt att vara ensam tjej i ett killag eller om hon hellre vill spela med tjejerna.
-Även om det är delat så att män och kvinnor inte får spela tillsammans så tycker inte jag att det ska vara högre klass på männen än på damerna.
-Jag valde att träna med killarna, så de var inget jag blev tvingad till. Det blir bättre träningar, bättre tider, och bättre lag.
Men även fast killarna är mycket starkare och skjuter hårdare så känner Smilla att hon passar in.
Hon behöver alltså spela med killar för att få den träning som hon vill ha.
-Det blir högre press och tempo med killarna och det tycker jag är jättekul och de gör mig bättre. Även fast att jag får bättre träning med killarna måste jag snart byta till ett damlag, de kommer sticka ifrån mig och bli mycket starkare och större under puberteten.
-Jag känner att jag utvecklas mer i ett lag med killar.
Det kommer att bli en fördel för Smilla sen när hon börjar spela i ett damlag att hon har spelat med killar under några års tid.
- Jag missar lite snack i omklädningsrummet eftersom att jag byter om i ett eget, det blir heller inte samma lagkänsla att byta om helt själv. Ibland finns det stunder som jag önskar att jag inte var enda tjejen, men killarna i laget är ändå som mina bröder, säger Smilla.
Vi pratade också med en kille i laget, Marcus Civalero, 13, om hur laget påverkas med en tjejspelare.
-Man anpassar sig med att ha en tjej i laget, det blir inte så stor skillnad i omklädningsrummet eftersom att hon har ett eget, säger Marcus.
Eftersom att Smilla är ensam tjej och började senare under säsongen så vill många bara titta på henne, vissa spelare har tappat koncentrationen men det är lite från person till person. Vissa försöker imponera på Smilla vilket gör att de spelar bättre. Annars är det bara positivt och det blir en drivkraft att se hennes otroliga utveckling.
I våra samtal så kände vi att vi ville utreda frågan djupare så vi kontaktade SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, och fick möjlighet att besöka dem. Vi åkte in till Stockholm Stadion och besökte dem i Sofiatornet.
Vi hade planerat in ett möte med Anders Åberg, IT-ansvarig, dagen innan så det var ganska oförberett men vi fick ändå jättebra och mycket fakta.
Våra förväntningar var att vi bara skulle få sätta oss och ställa några frågor i ca 20 minuter men så blev det inte, det blev mycket bättre. Anders guidade runt oss på SOK och vi fick höra om vad nästan alla jobbade med där. Vi fick mycket bra och utvecklade svar på alla våra frågor även fast vi inte ens hann ställa dom.
Vi inledde vårt besök med att prata med Sportchefen Anders Wiggerud.
Vår största fråga vi hade var varför killar fick mer uppmärksamhet än damerna i pressen, varför det är så könsindelat inom idrotten idag. Sportchefen Anders Wiggerud berättade att i OS-truppen så är majoriteten tjejer. Det visste inte vi.
-Även fast det inte syns så jobbar Sverige mycket för att det ska bli jämnlikt mellan dam och herr inom idrotten, berättar Anders.
Sedan fick vi möjlighet att att ställa en fråga till ekonomiansvarige Mikael Gunnarzon och Arash Shanazari.
Vi frågade varför damerna får mindre betalt och inte kan jobba med sporten på heltid utan de måste ha ett till betalt jobb samtidigt medan männen kan leva på att utöva sin sport.
-Damernas levnadsvillkor är på ett annorlunda sätt än om man jämnför med herrarnas, säger Mikael Gunnarzon till oss. SOK har givit damhockeyn 2 000 000 kronor i ett stipendium.
Vidare fick vi ett längre samtal med Mårten Fredriksson, ansvarig för bl a kravanalyser.
Mårten menar att vi har mycket att lära av andra länder, framförallt hur Kanada har lyft damhockeyn. Där är skillnaderna i princip utjämnade.
Han menar också att man egentligen inte behöver dela upp pojkar och flickor i yngre år, det är först efter puberteten som de fysiska skillnaderna blir tydligare.
Mårten jobbar mycket för att få fram unga talanger och och för att unga idrottare ska fortsätta att utvecklas så gäller “tävling, utmaning och ha roligt”.
Maja von Stedingk, f d olympier i puckelpist, är ansvarig för bl a Olympic Day och OS-kläder och pratade även om många projekt de höll på att jobba med.
The Olympic Day är ett projekt där barn och ungdomar kan prova på olika idrotter i ett olympiskt sammanhang. The Olympic Day ska också få barn och ungdomar att bli mer intresserade av idrott.
Vårt besök var både roligt och intressant. Vi blev välkomnade av en grupp insatta och engagerade idrottskunniga.
______________________________________________________________
FAKTARUTA: Vad är SOK?
SOK är ansvariga för Sveriges elitidrottare och blivande stjärnor. De är också ansvariga för stipendier och pengar till idrottare och olika föreningar. Det är framföallt ansvariga för OS idrottarna och hur de ska träna, tänka och äta för att prestera som bäst. De jobbar även mycket att deras OS ska rulla på och gå bra. Att de ska trivas och komma till arenorna på ett säkert sätt. De tar idrottarna från ung ålder till elitsatsande elitidrottare som ska vinna över resten av världen i just sin idrott.
Allt för att svensk idrott ska utvecklas och bli bättre både på bredden och spetsen.
______________________________________________________________
Comments