top of page
Search

Att flytta hemifrån!


Vissa längtar efter att få flytta hemifrån. Slippa allt tjat och alla regler. Att flytta hemifrån innebär även att man måste ta mer ansvar och att man kommer få mycket högre kostnader än tidigare. Det tillkommer kostnader för mat, telefon, försäkring, el och hyra. Här är saker som du behöver veta för att flytta hemifrån.

Innan du flyttar till något eget är det viktigt att du vet vad det egentligen kostar att ha ett eget hushåll. Se till att du har tillräckligt på kontot för att kunna betala räkningarna de första månaderna och alla möbler och saker du behöver till lägenheten. Att ha kontroll på sina inkomster och utgifter är grundläggande förutsättningar för att klara av att sköta ett hushåll. Gör en riktig budget på vad du kommer ha för inkomster och utgifter varje månad. Räkna då med räkningar, mat, busskort, skolmaterial, fikapengar, shopping osv. När du planerar för en hållbar budget är det viktigt att också reflektera över vilka konsumtionsmönster du har. Fundera över hur dina shoppingvanor ser ut och varför du köper det du köper.

Konsumentverket.se har gjort en lista på hur mycket det kan kosta att bo själv varje månad. Kostnaderna är beräknade på ett boende med två rum och kök.

Måltider i hemmet - 1660 kr

Förbrukningsvaror - 100 kr

Hemutrustning - 370 kr

Medier - 920 kr

Hyra - 5070 kr

Hemförsäkring - 100 kr

Personlig hygien - 530 kr

Kläder och skor - 610 kr

Fritid - 640 kr

Mobil - 250 kr

Utelunch (20 gånger i månaden) - 1720 kr

Resor med kollektivtrafik - 540 kr

Medlemskap i fack och a-kassa - 450 kr

Total kostnad - 12960 kr

Att hitta en bostad att köpa eller hyra kan vara väldigt svårt. Du kan hitta en studentbostad med hjälp av din skola eller ditt universitet. På Internet och i tidningar hittar du annonser om lediga lägenheter och kontaktuppgifter till hyresvärdar och mäklare. Ta reda på vilka som hyr ut lägenheter där du bor och ställ dig i kö. På kommunernas hemsidor finns det oftast länkar till de kommunala bostadsbolagen.

När du flyttar kan du be dina släktingar och vänner om hjälp. Anlita även en flyttfirma om du behöver det. Kartonger att packa i kan du köpa på en del större varuhus. Ett billigare alternativ är att be om tomma, använda kartonger i affärerna. Enligt lag måste du anmäla din nya adress till skatteverket. Är du under 16 år måste flyttanmälan vara underskriven av din eller dina vårdnadshavare. När du har anmält flyttning sprider Skatteverket din nya adress till andra myndigheter. Kom ihåg att du som hyresgäst alltid har rätt att få ett skriftligt hyreskontrakt av din hyresvärd. Ett muntligt avtal är också giltigt, men det är svårare att bevisa vad som är överenskommet om något händer. Kontraktet ska innehålla hyres- och uppsägningstid, hur stor hyran är och övriga villkor.

Det kan vara dyrt att köpa nytt när du ska inreda. Kolla på dina föräldrars vind, fråga äldre syskon, mor och farföräldrar om de har saker liggandes som de inte använder längre. Ofta kan man hitta både det ena och det andra. Du kan även gå på många loppisar för att spara pengar. Inred din bostad i precis vilken stil och vilka färger du vill. Hyresvärden är skyldig att reparera i lägenheten om den har fel eller brister. Efter 10 till 15 år anses lägenheten vara så sliten att hyresgästen kan kräva att få tapetserat och målat. Vägrar hyresvärden att renovera lägenheten kan du vända dig till hyresnämnden, som kan uppmana värden att reparera.

Det finns mycket som man måste tänka på när man flyttar hemifrån, men ändå handlar din flytt om ett helt nytt spännande kapitel i ditt liv. Snart är det du själv som bestämmer när du ska städa, när du ska gå och lägga dig och var möblerna ska stå. Med god planering kan det vara ganska enkelt att flytta hemifrån.

 
 
 

Comments


Taggar
RSS Feed

Vill du vara med i redaktionen?

För alla elever på Sofielundsskolan.
Fyll i formuläret nedan så skickas din  anmälan in direkt och du kommer kontaktas av ansvarig lärare.

Tack, Magnus har nu fått din anmälan

bottom of page